După docu-drama despre sfârşitul Ceauşeştilor, „Trei zile până la Crăciun”, regizorul Radu Gabrea lansează un documentar despre o tranzacţie pe care Securitatea şi statul Israel au încheiat-o în timpul comunismului, pentru a permite anumitor evrei să plece din ţară.
Documentarul „Evrei de vânzare” se va lansa oficial vineri, 18 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Union a Cinematecii Române, singurul cinematograf în care poate fi văzut filmul, în Bucureşti. După proiecţie, regizorul Radu Gabrea va sta de vorbă cu publicul.
Potrivit sinopsisului, filmul documentează un episod din faimosul comerţ cu fiinţe umane pe care statul comunist l-a practicat decenii la rând, în special cu Germania şi Israel.
„În 1974, un pasager român cu paşaport diplomatic s-a îmbarcat pe aeroportul din Zürich într-un avion cu destinaţia Bucureşti. Zborul a decurs fără evenimente. Însă, odată ajuns la Bucureşti, diplomatul a realizat cu groază că una dintre valize – primită de la o veche cunoştinţă, cu puţin timp înaintea plecării – îi lipsea.
Diplomatul era generalul M., şef de divizie la Direcţia Generală de Informaţii Externe, ramura de spionaj a temutei Securităţi. Iar cunoştinţa care îi dăduse valiza era Shaike Dan, consilier de rang înalt al mai multor prim-miniştri israelieni şi unul dintre cei mai respectaţi agenţi ai sistemului de informaţii externe al Israelului. Valiza conţinea un milion de dolari, bani daţi lui M. pentru a permite ca un anumit număr de evrei să emigreze în Israel”.
Emigrat în anii 70 în Germania şi întors în ţară în anii 90, Radu Gabrea a regizat numeroase filme care au ca subiect viaţa evreilor şi a saşilor din Transilvania. Cele mai recente lungmetraje de ficţiune sunt „Cocoşul decapitat”, „Călătoria lui Gruber” şi „Mănuşi roşii”. Două dintre filmele sale, debutul „Prea mic pentru un război atât de mare” şi „Dincolo de nisipuri”, au fo