Toate etajele sportului românesc riscă să fie demolate în curând cu buldozerul, astfel că puştii atraşi de înot, atletism sau fotbal nu vor mai avea ocazia să escaladeze nicio scară a performanţei. Norii negri se abat asupra celui mai bun ambasador al României din două părţi. În timpul unei întâlniri între Mircea Sandu şi Nicolae Bănicioiu, şeful MTS i-ar fi spus preşedintelui FRF că o reglementare a Uniunii Europene prevede ca din 2014 cluburile şcolare sportive să nu mai primească bani de la minister nici pentru salarii, nici pentru competiţiile sportive, nici pentru decontarea de cheltuieli, soluţia pentru supravieţuire venind din sursele private.
În România, „CSŞ-urile“, bazele piramidei sportului, se află în subordinea MEC, însă, după desprinderea sportului de sub aripa ministerului mamă, CSŞ-urile par a avea o viaţă de orfan. „Dacă s-ar materializa acest proiect, atunci s-ar duce de apa sâmbetei tot sportul românesc, pentru că şi Nadia Comăneci tot de pe băncile cluburilor sportive şcolare a pornit. Ar cădea tot sportul românesc în prăpastie! Nu vedeţi că şi bugetul mic acordat sportului în 2012 a avut efecte asupra rezultatelor românilor de la Londra. În anul 2000, bugetul consistent s-a reflectat în pregătiri speciale ale sportivilor, iar medaliile au venit firesc“, spune un personaj important din sportul românesc făcând referire la cele 26 de medalii cucerite în Australia, faţă de totalul de nouă obţinut în 2012.
„Mai bine s-ar desfiinţa Liceele cu Program Sportiv şi s-ar păstra câte unul pe regiune pentru a concentra toate valorile – sportivi şi dascăli“, opinează o altă personalitate de la noi. Şi dacă tot e început de an, federaţiile sportive aşteaptă cu mâna pe căsuţa poştală o veste privind bugetul de care vor beneficia în 2013. Pe la colţuri se vorbeşte că Sportului i se va atribui aceeaşi sumă din 2012, 65,6 milioane de lei (anul tre