Industria de energie şi utilităţi, cunoscută ca având câştiguri stabile şi previzibile, a devenit mult mai volatilă, fapt ce se datorează mai multor factori, dar provocările de bază sunt evidente: costurile cresc, veniturile scad, iar veşti bune nu vin de nicăieri, arată Ernst & Young într-un comunicat de presă.
"În contextul scăderii cererii de energie electrică, ca urmare a economiei stagnante, companiile se confruntă cu o decizie dură: reducerea costurilor sau asumarea consecinţelor. Mai mult decât atât, veniturile scăzute nu opresc nevoia de investiţii. Odată cu deteriorarea infrastructurii şi dezvoltarea noilor tehnologii, investiţiile sunt necesare astăzi mai mult ca oricând. Între timp, cheltuielile de funcţionare escaladează. Cât timp veniturile nu vor creşte, costurile trebuie scăzute, altfel câştigurile vor fi sacrificate. Este necesară o schimbare sistemică. Modelul de funcţionare a serviciilor de suport trebuie să fie restructurat", se precizează în comunicat.
Saulius Adomaitis, Advisory Leader, Ernst & Young România, a declarat: "Este timpul ca atât companiile de energie şi utilităţi, cât şi organizaţiile lor de servicii comune să se angajeze în discuţii serioase privind modelele lor de funcţionare. Firmele de utilităţi ar trebui să arunce o nouă privire asupra cheltuielilor operaţionale şi de de capital, având în perspectivă reducerea semnificativă şi durabilă a costurilor. Dar, cel mai important, optimizarea costurilor trebuie încorporată în cultura organizaţiei. Locul cel mai bun pentru a începe această abordare este în cadrul companilor de servicii, acolo unde costurile cresc cel mai rapid".
F.A. Industria de energie şi utilităţi, cunoscută ca având câştiguri stabile şi previzibile, a devenit mult mai volatilă, fapt ce se datorează mai multor factori, dar provocările de bază sunt evidente: costurile cresc, veniturile scad, iar veşti