După data de 19 ianuarie, preschimbarea permiselor se va face după un control medical obligatoriu.
Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Rutier, permisele de conducere vor fi obținute numai în urma unui control medical plătit de către cel care vrea să obțină permisul. Acest control se va efectua numai în centrele medicale, policlinicile și spitalele care au contract cu casa de asigurări de sănătate. Toate restricțiile medicale și adaptările obligatorii ale autovehiculelor, în funcție de afecțiunile diagnosticate, vor fi trecute în rubrica “Restricții” de pe permisul de conducere. Reînnoirea permisului în cazul conducătorilor auto din grupa 1 (categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 și BE) este posibilă numai dacă șoferul: are o vedere bună; un bun simț al auzului; nu suferă de tulburări grave ale ritmului cardiac sau de angină pectorală; nu prezintă afecțiuni sau anomalii ale aparatului locomotor care fac periculoasă conducerea unui autovehicul; are diabet, dar înțelege riscurile bolii și este capabil să țină sub control episoadele de criză; nu are afecțiuni neurologice grave, retard psihic sever, probleme comportamentale grave, tulburări mentale grave, traume; nu este dependent de alcool, droguri; nu suferă de insuficiență renală gravă. În aceste cazuri, se poate reînnoi permisul după obținere unui aviz medical autorizat.
Pe lângă acestea, conducătorii auto din grupa 2 (categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E) trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să nu sufere de sensibilitate la contraste, de diplopie, de afecțiuni neurologice; să fi avut cel puțin zece ani fără crize și fără administrarea unui tratament medicamentos antiepileptic; să nu sufere de insuficiență renală gravă ireversibilă.
După data de 19 ianuarie, permisul auto va conține și informații medicale despre posesor (dacă poartă ochelari, aparat auditiv sau proteză