Te dor ovarele? Ai menstruaţia neregulată şi acuzi dureri abdominale? Atunci ar trebui să iei în calcul existenţa unui posibil chist ovarian.
Chistul ovarian este asemănător unui sac rotund cu pereţi subţiri, plin cu lichid limpede, care se dezvoltă în ovar ca parte a procesului normal de producere de ovule. La suprafaţa ovarului, chistul ovarian seamănă cu o umflătură. De obicei, chisturile ovariene apar la femeile aflate la vârstă fertilă. De cele mai multe ori, acestea sunt asimptomatice, în majoritatea cazurilor fiind depistate întâmplător la un examen ginecologic de rutină.
Câte tipuri de chisturi există?
Chisturile ovariene se împart în două categorii : funcţionale şi nefuncţionale (organice).
Chisturile ovariene funcţionale apar în 90% din cazuri, sunt benigne, regresează de cele mai multe ori de la sine sau după administrarea tratamentului şi sunt de două tipuri : chistul folicular şi chistul luteal (chistul de corp galben) .
Chistul folicular apare în mod normal, la ovulaţie, când foliculul matur se rupe eliberând ovulul pe care îl conţine. În cazul existenţei unor dezechilibre hormonale, peretele foliculului nu se rupe, iar foliculul matur continuă să existe şi , în cea de a două jumătate a ciclului menstrual creşte în dimensiuni până la 5-6 cm, putând ajunge în unele cazuri chiar şi la 10 cm.
Chistul luteal (cel mai frecvent) poate apărea după eliberarea ovulului de la nivelul folicului , urmând ca foliculul să se transforme în corpul galben care secretă hormonii progesteron şi estrogeni necesari unei eventuale sarcini. În cazul în care nu apare sarcina, corpul galben se degradează şi dispare. În unele cazuri corpul luteal se închide, la nivelul acestuia apărând hemoragii intrachistice şi acumulare de lichid.
Citeşte continuarea articolului pe clickpentrufemei.ro.