Asociaţia Naţională a Colegiilor şi Liceelor Pedagogice (ANCLP) consideră că perioada de şase ani stabilită prin ordonanţă de Guvern pentru completarea studiilor învăţătorilor şi educatorilor este "un interval de graţie" în care Parlamentul are obligaţia de a revizui Legea Educaţiei Naţionale, aceasta creând dea disensiuni în învăţământ.
„Având în vedere că Legea nr. 1/2011/Legea Educaţiei Naţionale, prin Art. 236,247 şi 248, în ciuda faptului că în sistem funcţionau la data intrării ei în vigoare şi funcţionează încă peste 40.000 de învăţători şi de educatoare excelent pregătite şi de înalt prestigiu profesional, a desfiinţat funcţiile didactice de învăţător şi de educatoare şi, pe cale de consecinţă, licee şi colegii pedagogice de elită care pregăteau şi pregătesc în continuare elevi pentru funcţia didactică de invăţători-educatoare, Asociaţia Naţională a Colegiilor şi Liceelor Pedagogice a solicitat Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ecaterina Andronescu, pregătirea unei ordonanţe de urgenţă prin care atât învăţătorii şi educatoarele din sistem, cât şi liceele pedagogice să reintre în legalitate”, se arată într-un comunicat e presă al ANCLP.
Referitor la obligativitatea completării studiilor, Asociaţia Naţională a Colegiilor şi Liceelor Pedagogice consideră că, în societatea cunoaşterii, traseul liceu pedagogic - facultate cu profil pedagogic este calea de urmat pentru a califica tinerii cu performanţe în profesiunile didactice pentru invăţământul preşcolar şi primar.
De asemenea, reprezentanţii asociaţiei cred că în acest moment, perioada de şase ani stabiliţi prin ordonanţă pentru completarea studiilor actualilor învăţători şi educatoare din România poate fi interpretată ca interval de graţie în care Parlamentul României are posibilitatea şi obligaţia de a revizui şi completa Legea Educaţiei Naţionale, o lege funda