De cate ori ati ajuns la un restaurant cu specific oriental numai pentru a descoperi ca saworma va este gatita de un student basarabean sau ca orezul cu ou este preparat de un bucurestean get-beget? Gustul autentic al mancarii cu specific etnic nu este totusi o cautare iluzorie in Bucuresti.
Un bucatar chinez, care gateste in stilul invatat acasa la un restaurant cu specific asiatic din centrul Capitalei, spune ca gustul din bucataria lasata in urma, in tara de bastina, nu poate fi reprodus. Potrivit acestuia, mancarurile chinezesti create cu ingrediente autentice sunt cele mai bune.
Seke, asa cum se recomanda pentru urechile neobisnuite cu pronuntia orientala ale romanilor, gateste de aproape 20 de ani, din care mai bine de jumatate in Romania. De aproape un an incanta papilele gustative ale celor care trec pragul restaurantului din Bucuresti, gatind nu ca la mama acasa, asa cum spun romanii, ci ca la un restaurant de top cu specific chinezesc.
Seke nu stia mai nimic de Romania, cand un prieten l-a ademenit aici, in urma cu 11 ani, cu un contract la un restaurant pe care il deschisese in fostul complex Niro. Dupa expirarea contractului, a gatit intr-un alt restaurant chinezesc dintr-un mall bucurestean, apoi s-a stabilit la un alt restaurant din centrul Bucurestiului.
Intr-o romana surprinzator de buna, chef-ul chinez explica de ce orezul este pentru chinezi ce e painea pentru europeni si de ce s-ar mai intoarce in China - si da, are legatura cu mancarea.
De indata ce il scoti din bucataria unde invarte wok-ul deasupra flacarilor, un Seke devenit brusc sfios compune frazele in romana asa cum compune mancarurile, cu cate un pic din fiecare cele cinci elemente: un pic de umor, o vorba tipic romaneasca, putina nostalgie dupa orasul natal, filosofie orientala si m