Eurodeputaţii primesc o diurnă de la Parlamentul European, din care să îşi asigure cazarea şi masa, pentru care nu trebuie să justifice modul de cheltuire, dar pe care nu o încasează decât dacă sunt prezenţi la lucrări şi dacă votează.
Diurna eurodeputaţilor este de 298 de euro pentru cazare şi masă pe zi, dar numai pentru zilele în care participă la lucrările PE, iar atunci când sunt sesiuni de vot doar dacă votează.
De asemenea, spre deosebire de parlamentarii de la Bucureşti, eurodeputaţii nu dispun de maşină de serviciu cu şofer. Parlamentul European are însă un parc de maşini la Bruxelles şi Strasbourg, de care eurodeputaţii se pot servi, la comandă, pentru curse locale, cum ar fi deplasarea la aeroport.
"Europarlamentarii au dreptul la mai multe tipuri de sume care se decontează în funcţie de activitate. Avem o diurnă, sumă zilnică, pe care o primim numai cu condiţia să fim prezenţi la activităţi. În timpul sesiunilor de vot, o primim numai dacă votăm. Parlamentul nu cere niciun fel de justificare a cheltuirii acestor sume, fiind decizia fiecărui deputat cum îşi rezolvă cazarea", a declarat pentru MEDIAFAX eurodeputatul Iuliu Winkler de la UDMR, unul dintre puţinii aleşi europeni din România care a acceptat o discuţie pe această temă.
El a insistat asupra faptului că diurna este decontată de PE numai dacă aleşii europeni se prezintă la lucrări, prezenţa fiind strict contorizată inclusiv la şedinţele plenare în care sunt programate voturi.
Astfel, dacă un eurodeputat votează la mai puţin de jumătate dintre voturile programate, diurna pe ziua respectivă îi este înjumătăţită.
Sistemul PE este flexibil, permiţându-le eurodeputaţilor să opteze singuri pentru cazarea în apartamente închiriate sau la hotel şi pentru nivelul de confort pe care îl consideră necesar. Deşi suma care revine din diurnă poate ajunge la peste 4.000 de