Micii fermieri care în ultimii ani s-au constituit juridic pentru a putea beneficia de subvenţii în cadrul diverselor proiecte vor un răspuns clar în privinţa obligativităţii depunerii la Finanţe a Declaraţiei 600, pe baza căreia, din acest an, se stabileşte contribuţia la pensii.
Panică, la început de an, printre fermierii care s-au înregistrat ca persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale sau întreprinderi individuale şi care au aflat că în ianuarie 2013 au obligativitatea depunerii la Finanţe a Declaraţiei 600. Este vorba de acei fermieri care nu au calitatea de salariat, pensionar sau asigurat facultativ în sistemul public de pensii şi care ar trebui ca din această lună să se asigure în sistemul public, obligaţia minimă de plată fiind de 221 lei lunar. Până la această dată, după cum declară liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt, Ion Păunel, nimeni n-a putut da un răspuns clar cu privire la obligativitatea depunerii acestui formular şi, implicit, a asigurării în sistemul public.
„Dacă va fi obligatorie această asigurare, jumătate din cei cu PFA sau IF vor dori să închidă. Pentru că nimeni nu garantează că vom primi o pensie în baza acestei contribuţii. Sunt fermieri care au la acest moment 55 de ani. Nu li se spune de ce drepturi ar putea beneficia dacă nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare. Mai este o întrebare. Eşti administrator unic, pe cine asiguri? PFA Păunel Ion, sau asiguratul Păunel Ion?! Sunt întrebări legitime pe care ni le punem şi la care nimeni nu ne dă un răspuns clar, pentru că această măsură a intrat în vigoare fără nicio pregătire prealabilă. Nu spunem că nu e bine să fii asigurat, că nu trebuie să contribui ca oricine altcineva care înregistrează venituri în România, doar că totul se întâmplă fără consultări, fără ca fermierului să-i fi spus la ce să se aştepte”, a declarat Păunel.
Eventual