Statul va fi obligat să deconteze pacientului orice serviciu medical efectuat în spitalele din Uniunea Europeană.
Romașcanii care vor să beneficieze de tratamente în străinătate decontate de casa de asigurări vor avea acces mai ușor la acestea. Orice pacient care se va trata în străinătate începând cu luna octombrie a acestui an va primi o sumă de bani de la Casa de Asigurări de Sănătate, respectiv suma de bani pe care statul ar fi plătit-o unui spital dacă intervenția ar fi avut loc în țară. Este vorba despre o Directivă Europeană potrivit căreia statul este obligat să deconteze pacientului tratamentul, oriunde vrea să se trateze în Uniunea Europeană.
Concret, dacă o persoană optează să se trateze în străinătate, unde o intervenție costă 2.000 de euro, iar în România statul ar deconta pentru aceeași intervenție 500 de euro, în străinătate românul ar mai avea de plătit 1.500 de euro. Același lucru se va întâmpla și dacă un străin va dori să se trateze în România. Casa lui de sănătate îi va achita, în România, tariful din țara sa.
Până acum, statul român deconta doar urgențele pentru românii care călătoreau în străinătate, prin intermediul caselor de asigurări de sănătate. Totodată, Ministerul Sănătății deconta tratamentul pentru unele boli grave care nu se tratau în țară, însă procedura era extrem de anevoiasă.
Potrivit datelor furnizate de Casa de Asigurări de Sănătate Neamț, 17 persoane au beneficiat de tratamente în străinătate anul trecut, în spitale din Austria, Germania sau Italia. Afecțiunile pentru care au fost tratate nu pot fi făcute publice din cauză că se încalcă principiul confidențialității medic-pacient. Din cauza fondurilor insuficiente, anul trecut s-au decontat tratamentele pacienților care au beneficiat de servicii medicale în străinătate în anul 2010.
Statul va fi obligat să deconteze pacientului orice ser