Pe pasarela modei din Berlin va defila în acest an, alături de colecţii avangardiste şi costumul popular ardelenesc. Cămăşile tip ie, cusute cu migală, şorţurile înflorate, brâurile groase din lână toarsă manual la războiul de ţesut, precum şi ilicele tradiţionale din zona Transilvaniei sunt aduse în lumina reflectoarelor şi în faţa celor mai importanţi designeri şi critici din industria modei de către un artist din Berlin, fascinat de România.
Deşi nu are rădăcini româneşti, Katharina Koppenwallner s-a îndrăgostit de portul popular românesc odată cu repetatele sale călătorii în România. Colecţia inspirată din plaiurile mioritice poartă numele de International Wardrobe (Modă Internaţională) şi regrupează câteva piese esenţiale din tradiţionalul port regăsit în Ardeal. Fotele, ilicele, cămăşile de noapte şi şorţurile transilvănene au mare căutare la Berlin, acolo unde artista lucrează şi trăieşte. Aceasta povesteşte că din fiecare călătorie în Transilvania şi-a achiziţionat de la artizani români câteva piese din „arsenalul” costumului popular de la noi, pe care acum le are expuse în propriul magazin de prezentare din capitala efervescentă a Germaniei. „La intrarea în magazin, primul impact asupra ta îl au culorile. Tradiţionalele bluze, fuste şi cămăşi brodate şi ţesute explodează de culoare în contrast cu tot interiorul sclipitor de alb al magazinului”, este descrierea pe care o oferă site-ul de modă stilinberlin.de. Majoritatea produselor provin din zona Călata-Călăţele, judeţul Cluj, dar şi din inima Bucovinei.
Made in Călata
Pe lângă piesele de vestimentaţie, în magazin sunt expuse perne albe brodate cu fir roşu în stil specific ardelenesc, ştergare, feţe de masă, carpete ţesute din lână, precum şi alte obiecte de decor care se regăsesc şi astăzi în unele case din satele transilvănene autentice. Dacă la noi, costumul tradiţional românesc este do