Compania belgiană Carmeuse Holding va amenaja, anul acesta, o pepinieră de sălcii energetice în localitatea arădeană Bata, localitate cunoscută investitorilor după pepinierele de plopi energetici existente.
Conform primarului localităţii Bata, Ion Micurescu, administraţia comunei a avut o întâlnire cu reprezentanţii companiei cu privire la investiţie.
"Firma a cumpărat de la un număr de localnici teren agricol din zonele mai joase, propice culturii pe care ei vor s-o înfiinţeze aici. Este vorba de o pepinieră de sălcii energetice - după modelul plopilor energetici", a explicat Ion Micurescu.
Compania belgiană a achiziţionat 400 ha teren pentru această cultură iar în perioada imediat următoare circa 80 ha vor fi pregătite pentru ca din primăvară cultura de sălcii să poată fi înfiinţată.
Această investiţie va genera câteva zeci de noi locuri de muncă în zonă.
Pepiniera de sălcii vine să completeze cele patru investiţii existente în comună, Cariera DIABAS, Asociaţia "Ocolul Silvic Stîrcea-Mocioni", Casa Bata şi pepiniera de plopi energetici.
Salcia energetică este o plantă cu creştere rapidă (cca. 3-3,5 cm/zi), aducând în primul an 1-3 lăstari şi ajungând la 2-3 m înălţime. Întreţinerea culturii este foarte simplă, o bună parte a lucrărilor fiind executată înainte şi la începutul vegetaţiei: tratament cu ierbicid total, arătura adâncă, dezinfectarea solului, plantarea şi combaterea chimică şi mecanică a buruienilor. În continuare, salcia creşte foarte repede, în anul al doilea tufele aducând 10-15 de lăstari, dintre care aproximativ jumătate ating înălţimea de 6-7 m şi diametrul de până la 3-4 cm. Planta dispune de o putere calorică ridicată: cca. 18.000 - 19.000 kJ/kg. Pe lângă caracteristicile de mai sus, cultivarea salciei energetice prezintă o serie de avantaje care justifică răspândirea ei pe scară largă în ţările UE şi datorită