Premierul Victor Ponta şi USL-ul vor forţa procesul de regionalizare pentru a se finaliza până la sfârşitul lui 2013. Pentru a duce la îndeplinire acest plan au nevoie însă de referendum. Conform situaţiei actuale, scrutinul are şanse mici să fie validat, ţinând cont de cel puţin două aspecte: maghiarii nu sunt de acord cu regionalizarea propusă de USL şi tradiţionala prezenţă scăzută la vot.
Propunerea USL este o Românie împărţită pe opt regiuni de dezvoltare. Acest plan nu este agreat însă de maghiari, care doresc o împărţire în 14 regiuni, iar una dintre acestea trebuie să cuprindă cele trei judeţe: Harghita, Covasna şi Mureş.
Până în acest moment, liderii USL nu au dat niciun semnal că ar accepta compromisul pentru a-i mulţumi pe maghiari. Fără prezenţa acestora la vot, referendumul are însă şanse slabe să treacă pentru că este nevoie de o prezenţă de 50 plus 1% din totalul populaţiei cu drept de vot.
Premierul Victor Ponta a anunţat că acest referendum ar putea avea loc în luna septembrie, dar a explicat şi care ar fi strategia dacă referendumul este validat.
"Se pot alege imediat, fără campanie electorală şi fără cheltuieli dacă referendumul e în septembrie, oricând în octombrie poţi să-i alegi. Primul mandat trebuie să fie până în 2016", a adăugat primul-ministru.
Referendumul va fi în septembrie (Victor Ponta)
"Propunerea mea este, încă o dată vă spun care e opţiunea mea şi eventual a USL, dar decizia rămâne să fie luată de Parlament, propunerea mea este să fie aleşi indirect, să nu mai facem alegeri directe de către aleşii locali din regiunea respectivă, consilieri şi primari, o medie de 700-800 de aleşi locali", a precizat Ponta.
Miza regionalizării: fondurile europene
Premierul a încercat să explice că miza acestei regionalizări este una europeană. Dacă am ave