Deputaţii şi senatorii din România ar putea fi obligaţi să se descurce pentru cazare în Bucureşti cu 4.000 de lei lunar. E una dintre propunerile care ar trebui să împartă acelaşi buget de anul trecut la un număr mult mai mare de parlamentari.
În acest timp, un europarlamentar, fie el şi din România, are la dispoziţie până la 4.000 de euro în fiecare lună, pentru cazare şi masă. Numai că în timp ce parlamentarii din România primesc aceşti bani indiferent dacă vin sau nu la muncă, eurodeputaţii sunt plătiţi doar pentru zilele de prezenţă în Parlamentul European.
La Bucureşti, senatorii şi deputaţii sunt împărţiţi în aceste zile în două tabere – cei care spun că se vor mulţumi cu mai puţini bani pentru cazare şi vor căuta să închirieze ceva şi aceia care nu vor cu nici un preţ să renunţe la cazarea la hotel. Diferenţa între cele 2 variante e de 3.500 de lei în fiecare lună şi pentru fiecare parlamentar. Oricum, indiferent de cum va fi, suma în chestiune va fi achitată în totalitate, indiferent dacă parlamentarul respectiv a fost sau nu în Bucureşti în toate zilele plătite din bani publici. În acest timp, alţi parlamentari – cei europeni, primesc bani din care îşi asigură cazarea doar pentru zilele de prezenţă. Astfel, eurodeputaţii primesc diurnă de la Parlamentul European, din care să îşi asigure cazarea şi masa, pentru care nu trebuie să justifice modul de cheltuire, dar pe care nu o încasează decât dacă sunt prezenţi la lucrări şi dacă votează. Diurna eurodeputaţilor este de 298 de euro pentru cazare şi masă pe zi, dar numai pentru zilele în care participă la lucrări, iar atunci când sunt sesiuni de vot doar dacă votează. Prezenţa este strict contorizată. Astfel, dacă un eurodeputat votează la mai puţin de jumătate dintre voturile programate, diurna pe ziua respectivă îi este înjumătăţită.
De asemenea, spre deosebire de parlamentarii de la Bu