Dacă anul trecut se vorbea intens despre acest proiect de taxe fixe la consultaţii şi investigaţii, ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a lăsat-o mai moale, considerând că ţara nostră nu e pregătită să facă acest pas.
„Problema coplăţii mai trebuie discutată. În acest moment, din punctul meu de vedere, România nu e pregătită pentru trecerea la acest sistem. 70% din populaţie e săracă. Trebuie făcută o analiză serioasă, iar dacă aceasta va fi introdusă, va fi o decizie politică”, a declarat Nicolăescu.
În contextul actual, în care şi concurenţa directă a spitalelor private practic va dispărea, spitalele publice se vor aglomera şi mai mult, atrag atenţia medicii. „Nu numai că nu vor rezolva mai nimic cu banii pe care îi vor tăia de la privaţi, dar spitalele publice vor fi şi mai pline. Oricum, zilnic trebuie să tratez cazuri ce ţin doar de medicul de familie, cam 50% dintre bolnavi nu ar avea ce să caute în spital. Coplata ar fi putut schimba acest lucru”, ne-a declarat un medic de la Spitalul Universitar din Bucureşti. Banii care merg către spitalele private NU SUNT PUBLICI. „Tot așa ar trebuie sistate și contractele medicilor de familie”
Filtru la servicii scumpe
Introdusă în lege din 2006, dar niciodată aplicată, coplata ar fi o gură de oxigen pentru sistemul sanitar, ce cheltuie mai mult decât produce. Deşi nu ar aduce sume consistente în sistem (între 4 lei- consultaţia şi 250 de leiinvestigaţii complexe), rolul ei e de a limita accesul nejustificat la servicii scumpe. Pacienţii care iau cu asalt spitalele, deşi problema lor s-ar trata în ambulatoriu, s-ar gândi de două ori înainte, la fel cum nici medicii nu ar mai putea fenta internările.
Eficienţa sistemului a fost dovedită în alte ţări. „După ce s-a introdus coplata, americanii au consumat cu 30% mai puţine servicii. Acest sistem a devenit ABC-ul asigurărilor, pe care o singură ţară