Ministerul Sănătăţii a adus ieri ca ultim argument articolul 47 din Constituţia României
În legea fundamentală scrie că cetăţenii au dreptul “la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat”
Într-o speţă asemănătoare, Curtea Constituţională a explicat că statul nu poate fi obligat să deconteze servicii medicale operatorilor privaţi
În disputa privind alocarea fondurilor de stat către spitalele private, Ministerul Sănătăţii a adus ieri un ultim argument - Constituţia României.
Astfel, într-un comunicat de presă transmis ieri, privind finanţarea din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat, Ministerul Sănătăţii citează articolul 47, alin. 2 din legea fundamentală, care specifică faptul că cetăţenii au dreptul la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat.
În plus, într-o speţă asemănătoare privind finanţarea din fonduri publice a furnizorilor privaţi de servicii de asistenţă medicală de urgenţă, Curtea Constituţională a explicat că statul nu poate fi obligat să deconteze servicii medicale operatorilor privaţi.
Astfel, disputa legală dintre operatorii privaţi care oferă servicii de urgenţă şi Ministerul Sănătăţii a fost tranşată prin Decizia nr. 1300 din 13 octombrie 2009 a Curţii Constituţionale. Această Decizie confirmă constituţionalitatea art. 91, art. 94 şi art. 95 din Legea nr. 95/2006, prin care unităţile medicale specializate autorizate din sistemul privat sunt excluse de la decontarea tuturor serviciilor de asistenţă medicală de urgenţă şi transport medical
asistat, cu excepţia consultaţiilor la domiciliu pentru urgenţele de gradul 2.
Libertatea economică nu impune statului decontarea cu comercianţii privaţi
În motivaţia Deciziei, Curtea Constituţională arată că libertatea economică nu este absolută, legiuitorul