Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi mai multe asociaţii ale magistraţilor au decis informarea Comisiei Europene cu privire la demersurile pornite în sistemul judiciar, având în vedere apropiata publicare a raportului MCV, informează un comunicat.
Secţia pentru Judecători a CSM a organizat joi, “la solicitarea asociaţiilor profesionale ale magistraţilor”, o consultare “dedicată analizei evoluţiilor din sistemul judiciar”.
În urma acestei întâlniri, s-a emis o declaraţie comună a Secţiei pentru Judecători a CSM, Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Asociaţiei Magistraţilor din România şi Asociaţiei Procurorilor din România.
În declaraţie se afirmă că toate demersurile pornite de instanţele de judecată, asociaţiile profesionale şi Secţia pentru Judecători a CSM sunt “prevăzute de lege” şi că “unicul scop al acestora este respectarea principiului legalităţii în ceea ce priveşte alegerea conducerii şi funcţionarea Consiliului”.
Semnatarii fac un apel către toate instituţiile publice, clasa politică şi societatea civilă să “evite orice fel de interferenţe în desfăşurarea firească şi legală a acestor demersuri”, adăugând că “orice ingerinţe reprezintă o directă ameninţare a independenţei sistemului judiciar”.
“Respingem introducerea în dezbaterile publice a unor false teme de discuţie precum schimbarea statutului procurorilor sau subordonarea politică a justiţiei. Reamintim că situaţia actuală este o problemă internă a sistemului judiciar, iar acesta dovedeşte, prin demersurile promovate, capacitatea de a rezolva actuala criză”, se mai arată în declaraţie.
Semnatarii mai spun că, având în vedere apropiata publicare a Raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, au decis să informeze Comisia Europeană cu privire la demersurile din sistemul judiciar.
După ale