Bugetul oraşului Sibiu propus pentru anul 2013 este mai mare cu 22% comparativ cu cel de anul trecut. Creşterea este însă un aparentă şi se datorează includerii în buget a banilor alocaţi pentru dascălii care şi-au câştigat drepturile în instanţă. În acest context, primarul Sibiului, Klaus Johannis, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul în care Ministreul Finanţelor impune normele de structurare a bugetelor locale pentru că, potrivit normativelor în vigoare, Sibiul nu îşi poate pune în aplicare strategia de venituri dorită întrucât legea limitează bugetarea după norme "nerealiste".
Conform noii structuri, bugetul Sibiului propus pentru anul în este de 384.503.670 lei, mai mare cu 44.914.297 lei decât cel executat. Diferenţa reprezintă reîntregirea salariilor profesorilor şi drepturi salariale câştigate de aceştia în instanţă. Din totalul bugetului, pentru dezvoltarea oraşului, adică pentru investiţii finanţate din bugetul local şi din fonduri europene, a fost alocată o sumă de numai 140 de milioane de lei.
"Este un buget, cel putin aparent, cu 20 la sută mai mare decât bugetul din anul trecut.Nu este vorba de o creştere substanţială, din păcate, la capitolele care ţin de dezvoltare, decat ca am încercat să aducem elemente noi (...) Există nişte limitări cu totul artificiale care ne obligă să construim, cel puţin la începutul anului, bugetul într-un anumit fel...Noi avem la venituri proprii pe 2012 o realizare de peste 100%, deci am depăşit ce ne-am propus. Asta, în tremeni reali. Dacă se aplică toate formulele obligatorii date de Ministerul Finanţelor, ajungem undeva la 95%. Ori, aceleaşi norme ne obligă, dacă nu avem în 2 ani consecitiv 97% după formula lor, să menţinem veniturile la cuantumul anului trecut. Pe scurt, chiar dacă am avut realizări frumoase anul trecut, ele, deocamdată, nu se reflectă în buget fiindcă suntem obligaţi să pornim de la ace