Un pahar de vin roşu poate împiedica formarea colesterolului în urma consumului de carne roşie, au descoperit cercetătorii citaţi de „The Telegraph“.
Acei compuşi nocivi din carne ajung în sânge în timpul digestiei şi duce la formarea colesterolului rău, ce afectează vasele de sânge şi creşte riscul apariţiei afecţiunilor cardiace.
Însă antioxidanţii din vin, cunoscuţi sub numele de polifenoli, împiedică absorţia acestor compuşi de către intestin, astfel că ei nici nu mai pot pătrunde în vasele de sânge.
Asta ar putea explica de ce vinul reduce riscul bolilor de inimă, a spus Ron Kohen, profesor în cadrul Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii de la Universitatea Hebrew din Ierusalim.
„Carnea este bogată în grăsimi polinesaturate şi în colesterol. Rezultatele noastre pot reprezenta explicaţia pentru asocierea dintre consumul frecvent de carne şi riscul destul de ridicat de apariţie a unor afecţiuni cardiovasculare. Inclusiv produsele bogate în polifenol, ca parte integrantă a mesei, pot diminua semnificativ aceste efecte nocive“, a declarat el pentru „The Telegraph“.
Timp de patru zile, cercetătorii au oferit unui grup de 14 voluntari sănătoşi cotlet de curcan şi le-au cerut să nu consume peşte sau alt tip de carne. Ulterior, voluntarii au urmat aceeaşi dietă, dar însoţită de un pahar de vin.
Cercetările au arătat că atunci când voluntarii au consumat doar carne, le-a crescut nivelul compuşilor din sânge, ceea ce a provocat şi o creştere a nivelului de colesterol. După patru zile în care au consumat carnea, nivelul de colesterol a crescut cu 97%. Este posibil ca această modificare să fie responsabilă pentru solificarea arterelor.
După ce carnea a fost servită cu un pahar de vin roşu, nivelul de colesterol nu s-a modificat, iar în unele cazuri chiar a scăzut.
În cadrul studiului, carnea a fost marinată în vin roşu,