Din cauza crizei, mai multe regiuni din România au rămas fără echipe în primele două eşaloane. Echipe de tradiţie s-au desfiinţat, altele sunt în pragul falimentului.
„Visul meu e să duc Bacăul în Liga Campionilor şi nu o să mă las până nu-l voi îndeplini!” Această propoziţie îi aparţine lui Dumitru Sechelariu şi a fost rostită pe vremea când fostul primar al Bacăului avea puterea să viseze frumos.
N-a trecut o veşnicie de atunci, ci doar ceva mai puţin de un deceniu, iar Bacăul nu mai există din punct de vedere fotbalistic în primele noastre divizii, în care, cu indulgenţă, se poate spune că se joacă fotbal adevărat. Situaţia Bacăului nu e singulară. Lipsa banilor, dar în egală măsură şi a interesului faţă de fotbal au făcut ca formaţii de tradiţie să fie înghiţite de necunoscut.
SIBIUL A MURIT SUBIT
CSM Reşiţa, echipa care l-a trimis în fotbal pe Cristi Chivu, e la mijlocul clasamentului în liga a treia. Se zbate în sub mediocritate, aşa cum Banatul navighează în mediocritate. Zona în care sunt poate cei mai fideli şi fanatici suporteri din România are la nivel acceptabil o singură echipă, ACS Poli Timişoara. De fapt, tot vestul ţării abia dacă există fotbalistic. Nu departe de Timişoara, pluteşte umbra Corvinului de altădată. Din echipa clădită acum 30 de ani de Mircea Lucescu n-au mai rămas nici ruinele, dar în oraş a apărut FC Hunedoara. Deocamdată doar pentru liga a treia.
Un exemplu de dispariţie subită îl reprezintă şi Voinţa Sibiu. Anul trecut juca în Liga 1, acum nu mai există. Clubul a fost desfiinţat pe 13 noiembrie 2012 şi a lăsat Sibiul fără echipă în fotbal. E vorba despre oraş, pentru că judeţul deţine şi clubul Gaz Metan Mediaş, care rezistă eroic în prima ligă.
HARGHITA N-ARE ECHIPĂ NICI ÎN LIGA A TREIA
Judeţ cu populaţie majoritar maghiară, Harghita n-a avut niciodată tradiţie în fotbal. În aceste condiţii