Patru echipe de cercetători din Europa, printre care şi un grup coordonat de un om de ştiinţă de origine română, au ajuns în finala unui concurs organizat de Uniunea Europeană, două dintre echipe având şansa să primească o finanţare în valoare de până la un miliard de euro pe o perioadă de zece ani pentru a-şi continua munca de cercetare şi dezvoltare de noi tehnologii, relatează Associated Press.
În competiţie au fost înscrise 26 de proiecte, 20 dintre ele fiind eliminate anul trecut şi patru reuşind să intre anul acesta în finală. Câştigătorii vor fi anunţaţi pe 28 ianuarie.
Printre proiectele rămase în concurs se numără şi "Îngerii Păzitori Digitali", concept propus de echipa coordonată de Adrian Ionescu de la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL).
Celelalte proiecte ajunse în finală sunt: un computer cu o capacitate imensă de stocare care să poată simula scenariile unor schimbări sociale şi economice majore; cel mai precis model computerizat al creierului uman şi cea mai bună metodă de a exploata grafenul, un material foarte uşor şi subţire, dar mult mai dur decât oţelul.
Cele două echipe câştigătoare vor primi în primă fază câte 54 de milioane de euro de la bugetul de cercetare al Uniunii, sumă care va fi dublată de bugetele naţionale şi din alte surse. Finanţările viitoare vor depinde de atingerea unor obiective în primele 30 de luni, echipele având posibilitatea să acceseze până la un miliard de euro în următorul deceniu.
"Obţinerea acestor sume foarte mari va fi cu atât mai dificilă cu cât majoritatea guvernelor europene implementează în prezent măsuri de austeritate", notează sursa.
Cu toate acestea, oficialii europeni responsabili pentru coordonarea programului de promovare a noilor tehnologii sunt încrezători că banii se vor găsi, insistând că investiţia este una necesară dacă Europa vrea să egaleze