Comisarii Gărzii Financiare au comentat propunerea preşedintelui de onoare al PC, Dan Voiculescu, referitor la implicarea Armatei în combaterea evaziunii fiscale şi atrag atenţia că o prezentare eronată a activităţii acestei instituţii ar putea avea un efect demobilizator la nivelul personalului instituţiei.
"Urmare a dezbaterilor publice negative la adresa Gărzii Financiare, ca principală instituţie de combatere a evaziunii fiscale, comunicăm următoarele:
Garda Financiară, ca orice alta instituţie din administraţia publică, pentru a fi eficientă şi pentru a răspunde prompt intereselor publice, are nevoie de:
1. cadru legislativ care să răspundă nevoilor reale de combatere a evaziunii fiscale;
2. logistică şi dotare instituţională;
3. personal dimensionat la amploarea fenomenului ce trebuie combătut (...)
Considerăm că eforturile oricărui funcţionar public din România, chiar şi atunci când acesta este comisar al Gărzii Financiare, trebuie recunoscute şi apreciate de opinia publică, o prezentare eronată a activităţii acestei instituţii având un efect de demobilizare la nivelul personalului", se arată într-un comunicat al Gărzii Financiare remis, joi, România liberă.
Citeşte şi Ponta: Ideea militarilor la Finanţe nu a fost a lui Voiculescu. Dacă a promovat-o, şi-a luat-o Ponta: Ideea militarilor la Finanţe nu a fost a lui Voiculescu. Dacă a promovat-o, şi-a luat-o
"Criza economică care amplifică practicile evazioniste a determinat Guvernele anterioare să reducă, contrar aşteptărilor, cheltuielile de finanţare instituţională, afectând atât logistica, cât şi numărul de personal (aproape la 50% faţă de necesar).
Cu toate acestea, anul 2012, comparativ cu 2011, în condiţiile în care 450 de comisari din totalul de 852 şi-au desfăşurat activitatea în punctele de frontieră (unde au fost monitorizate 492.000 de mijloace