O ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern, în luna decembrie a anului trecut, trimite înapoi pe băncile şcolii 555 de educatori şi 681 de învăţători. Ordonanţa prevede faptul că educatorii şi învăţătorii încadraţi în sistemul naţional de învăţământ au dreptul să îşi continue activitatea în funcţiile didactice din învăţământul preşcolar şi primar, cu condiţia absolvirii studiilor universitare de licenţă, în profilul postului. Potrivit documentului, educatorii şi învăţătorii au termen şase ani să-şi obţină diploma de licenţă.
Ordonanţa a stârnit numeroase controverse în rândul învăţătorilor care au terminat un liceu pedagogic, care predau de ani de zile fără studii superioare, aceştia susţinând că experienţa, abilităţile dobândite în timp, cursurile de perfecţionare sau apetenţa pentru lucrul cu copiii suplinesc o patalama.
Aproximativ jumătate dintre educatorii din judeţ nu au frecventat o facultate
Potrivit unei situaţii prezentate de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, circa jumătate dintre angajaţii din învăţământ, care se ocupă de educarea preşcolarilor, nu deţin diplomă de licenţă. Din totalul de 555 de educatori fără patalama, 334 sunt din mediul rural.
„Doar cinci dintre aceste educatoare au sub 30 de ani, ceea ce denotă interesul celor tineri pentru continuarea studiilor superioare. 116 cadre din învăţământul preşcolar au între 30 şi 40 de ani, iar mai mult de jumătate, respectiv 434, au peste 40 de ani”, susţin reprezentanţii IŞJ.
Cât priveşte învăţătorii din judeţ, circa o treime trebuie să treacă din nou prin emoţiile examenelor, testărilor şi evaluărilor specifice unei facultăţi. Este vorba de 681 de învăţători titulari, aproape 500 dintre aceştia provenind din mediul rural. Doar zece din aceste cadre au sub 30 de ani, 184 au între 30 şi 40 de ani, iar mare parte dintre ele (487) au mai mult de