Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) considera ca impunerea conditiei ca invatatorii si educatorii sa urmeze studii superioare, in profilul postului, in urmatorii 6 ani "nu se justifica" si ca a declansat nemultumirea cadrelor didactice, se arata intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro. Sindicatul aminteste ca masura adoptata printr-o ordonanta de urgenta semnata de fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu este aplicabila "cadrelor didactice cu o vechime in invatamant de peste 25 de ani, cu o mare experienta la catedra", implica o serie de costuri semnificative pentru cadrele didactice si ca trebuie eliminata din lege atunci cand ordonanta va ajunge in Parlament.
"In ultima perioada am primit numeroase sesizari din partea membrilor nostri de sindicat - educatori si invatatori - in legatura cu dispozitiile art. VI din Ordonanta de urgenta nr. 92/2012 privind luarea unor masuri in domeniul invatamantului si cercetarii, precum si in ceea ce priveste plata sumelor prevazute in hotarari judecatoresti devenite executorii in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2013 - conform caruia "Educatorii si invatatorii incadrati in sistemul national de invatamant au dreptul sa isi continue activitatea in functiile didactice din invatamantul prescolar, respectiv invatamantul primar pe care le ocupa, cu conditia absolvirii studiilor universitare de licenta, in profilul postului, in cel mult 6 ani de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta", se arata in comunicatul FSLI.
Sindicatul "apreciaza ca reintroducerea, prin art. I pct. 12 si pct. 13 din aceasta ordonanta de urgenta, a functiilor de educator/educatoare si, respectiv, invatator/invatatoare este o masura benefica pentru sistemul educational".
F.S.L.I. sustine ca "a atras atentia Guvernului Boc, dar si comisiilor de invatamant ale Parlamentului, inainte de ado