În lupta cu evaziunea fiscală, executivul încearcă noi metode de combatere a acestui fenomen, una dintre propuneri fiind reducerea TVA-ului la pâine la 9 la sută, în al doilea semestru din 2013. Evaziunea fiscală din acest sector este de 70%. Potrivit reprezentanţilor Executivului, prin reducerea TVA ar creşte baza de impozitare şi s-ar putea compensa acele sume care nu s-ar încasa la bugetul de stat. Dacă producătorii de pâine s- au declarat optimişti în ce priveşte eventuala aplicare a acestei reduceri de TVA, care va genera şi ieftinirea preţului la pâine, producătorii implicaţi şi în activitatea agricolă, se declară sceptici în ce priveşte această măsură.
“Nu va mai fi nici o pâine neavizată”
“Cred că este o măsură binevenită această reducere de TVA la pâine, pentru că are ca consecinţă şi reducerea preţului la pâine. Se reduce şi preţul la făină. Este o măsură prin care se poate combate evaziunea fiscală, dacă se va aplica această măsură. Este o realitate că există făină la negru, fenomen care poate fi combătut cu aplicarea acestei măsuri, şi atunci nu va mai fi nici o pâine neavizată. Măsura cu siguranţă, dacă va fi aplicată corect va influenţa şi scăderea preţului la păine”, a precizat Nicolae Giurgiu, administrator Giurgiu Pan Prod SRL.
“Nu ne afectează pe noi ca producător”
O părere similară am găsit-o şi la Vasile Cristian Gliga, SC Bozon Com Ibăneşti. “Din punctual meu de vedere, cred că este o măsură bună care ar putea să aibă consecinţă şi în ce priveşte preţul pâinii. Totuşi e o diferenţă semnificativă de la 24 la 9 la sută în ce priveşte TVA, una destul de bună. Problema eviziunii fiscale nu mai depinde de TVA-ul normal. Cred că măsura va genera şi o scădere a preţului la pâine, destul de bună care nu ne va afecta pe noi ca producători, deoarece dacă se reduce preţul pâinea se va vinde şi mai bine”, a menţionat Vasile Cristian