Premierul Victor Ponta si ministrul de Externe, Titus Corlatean, sustin ca au fost indeplinite aproape in totalitate cele 11 solicitari adresate in vara de Comisia Europeana. Niciunul nu sufla un cuvant despre faptul ca, la sase luni de la demiterea lui Gheorghe Iancu, romanii nu au un Avocat al Poporului, ci doar un interimar.
Iar pana la publicarea raportului pe justitie in cadrul MCV mai sunt doar doua saptamani.
In luna septembrie, premierul Victor Ponta declara ca din lista celor 11 cerinte ale Comisiei Europene, au fost respectate doar "10 si jumatate", iar acea jumatate neindeplinita despre care vorbea nu se referea la Avocatul Poporului, ci la situatia senatorului PNL Mircea Diaconu.
In realitate, nu era nici pe departe asa. Dupa cum a explicat la vremea respectiva pentru Ziare.com expertul anticoruptie Laura Stefan, mai multe dintre cerinte nu erau indeplinite.
De exemplu, la punctul 7 din "lista lui Barroso" figura "numirea in mod transparent a unui Avocat al Poporului care sa fie acceptat de toate formatiunile politice".
"Acest lucru nu s-a respectat. Noi le-am oferit posibilitatea de a-l nominaliza cu totii pe Peter Eckstein Kovacs, am semnat o petitie mai multe organizatii neguvernamentale in acest sens. Probabil ca ei inteleg ca a nominaliza o persoana acceptata de toata lumea inseamna sa se inteleaga ei ca unii sa isi retraga aplicatiile. E o neintelegere profunda a ceea ce li se cere de catre UE", declara Laura Stefan.
Cum si cat a respectat premierul Ponta din cele 11 cereri ale lui Barroso - Interviu Ziare.com
Tot atunci, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, declara ca Vasile Blaga i-a promis ca se va ajunge la un consens.
Zgonea: Blaga mi-a promis ca va gasi o solutie de consens pentru Avocatul Poporului
Peste inca o luna, o stire