China are zeci de milioane de tineri ale căror aspiraţii pot deveni o competiţie economică puternică pentru Occident, în deceniile care vor urma. Ţara investeşte anual 250 de miliarde de dolari în ceea ce economiştii numesc capital uman.
Aşa cum Statele Unite ale Americii au ajutat la construirea clasei de mijloc în anii 1940-1950 printr-o lege care a educat milioane de veterani din cel de-al Doilea Război Mondial, acum guvernul chinez foloseşte subvenţii uriaşe pentru a educa zeci de milioane de tineri care se mută din mediul rural în cel urban, scrie publicaţia „The New York Times“.
Scopul Chinei este să schimbe sistemul actual, în care o mică elită de oameni educaţi supraveghează armate de angajaţi semi-instruiţi şi muncitori din mediul rural. Statul chinez doreşte să se dezvolte prin încurajarea educării publicului larg.
Multe lucruri depind de capacitatea sistemului politic autoritar al Chinei de a crea un sistem educaţional care să încurajeze creativitatea şi inovaţia pe care economiile moderne o impun şi care pot produce locuri de muncă de calitate. Deşi economia a crescut la o rată mai mică, ţara se confruntă cu o supraabundenţă de absolvenţi de facultate, cu aşteptări mari şi oportunităţi limitate.
China se confruntă cu dificultăţi în combaterea corupţiei, cu un sistem politic sclerotic, cu daune severe asupra mediului, cu monopoluri de stat ineficiente şi cu alte probleme. Dar, în cazul în care aceste probleme pot fi depăşite, o forţă de muncă mai bine educată ar putea ajuta China să devină un rival formidabil pentru Occident.
„Acest lucru va ajuta China să progreseze din punct de vedere economic, ştiinţific şi politic, dar ridicarea noii clase de mijloc va pune multă presiune asupra schimbării guvernului“, susţine Wang Huiyao, directorul general al grupului de cercetare Centrul pentru Globalizare.
Absolvenţi de colegiu d