Directorul adjunct al ICR Cluj, Pompei Cocean, a fost implicat într-un scandal de „copy -paste” cu răsunet în Franţa
Andrei Marga a numit în fruntea filialei Cluj a ICR un profesor universitar care, în 2006, a fost acuzat de plagiat de o prestigioasă editură din Franţa. Atunci , Pompei Cocean a coordonat un colectiv de patru profesori care s-au ocupat de redactarea a două manuale de geografie pentru liceu. În urma scandalului, zeci de mii de manuale au fost trimise la topit. Acum, profesorul Pompei a fost numit de Marga director adjunct la ICR Cluj Napoca. În februarie 2006, „Evenimentul zilei” a fost primul ziar din România care a prezentat pe larg scandalul manualelor plagiate după un tratat de geografie editat în Franţa, cu 11 ani mai devreme.
Povestea a avut un ecou internaţional şi asta pentru că cei care au reclamat plagiatul au fost profesorii universitari de la Asociaţia Franceză de Geografie, condusă la acel moment de Roger Reineri. Corlățean și Marga au început să se certe în public
Scandalul a pornit de la manualul de geografie pentru clasele a X-a şi a Xl-a. Editura Sigma din Bucureşti, care a câştigat dreptul de a edita şi tipări aceste cărţi, a apelat la un colectiv de profesori de geografie din Cluj, condus de profesorul Pompei Cocean, decanul Facultăţii de Geografie din cadrul UBB.
După ce manualele au fost tipărite, a izbucnit scandalul. Asociaţia Franceză de Geografie a acuzat în termeni foarte duri partea română că a copiat pagini întregi din Tratatul de Geografie „Organizarea Spaţiului Mondial”, editat în 1905, în Franţa.
„Autori iresponsabili şi lipsiţi de documentare”
În scrisoarea de protest trimisă Ministerului Educaţiei, profesorii francezi nu lăsau loc de bună ziua şi acuzau colectivul condus de Pompei Cocean de plagiat.
„Cărţile pe care le-aţi publicat se dovedesc a fi un plagiat în forma înţeleasă a c