Judeţul Botoşani se află pe ultimul loc pe regiunea Moldovei în clasamentul pensiilor, ca medie calculată în funcţie de veniturile realizate şi vechimea în muncă.
Potrivit datelor deţinute de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), judeţul deţine acest loc din cauza mediei de pensie de 634 de lei. Înaintea Botoşaniului se află Vaslui, cu o medie de 653 lei. Primul loc în top în Moldova este adjudecat de Galaţi, cu o pensie medie de 844 lei, urmând Bacău - 775 de lei, Iaşi - 765 lei, Neamţ - 744 lei şi Suceava, unde un pensionar primeşte în medie lunar 689 de lei.
La nivel naţional, Botoşaniul trece pe penultimul loc, ultima poziţie fiind ocupată de Giurgiu, cu o medie de 624 de lei. Pe primul loc se situează sectorul 1 din Bucureşti, unde un pensionar primeşte în medie 1.137 de lei, urmat de Hunedoara, cu 959 de lei şi Braşov, cu 936 de lei.
„Pensiile cele mai mici se întâlnesc de obicei în zonele cele mai slab industrializate ale ţării sau mai puţin dezvoltate din punct de vedere economic” menţionează Cătălin Dupir, şeful Compartimentului Comunicare din cadrul Casei Judeţene de Pensii (CJP). Acesta a adăugat că la acest aspect contribuie şi numărul de pensionari agricoli, care au un nivel de pensie mai scăzut. În cazul judeţului, din cei 108.000 pensionari, 31.040 deţin venituri agricole.
Judeţul Botoşani se află pe ultimul loc pe regiunea Moldovei în clasamentul pensiilor, ca medie calculată în funcţie de veniturile realizate şi vechimea în muncă.
Potrivit datelor deţinute de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), judeţul deţine acest loc din cauza mediei de pensie de 634 de lei. Înaintea Botoşaniului se află Vaslui, cu o medie de 653 lei. Primul loc în top în Moldova este adjudecat de Galaţi, cu o pensie med