Poluarea a atins un nivel maxim în nordul şi în estul Chinei weekendul trecut, când în Beijing a depăşit cu mult pragul maxim de 500 în ceea ce priveşte calitatea aerului.
Noua conducere a Chinei trebuie să adauge şi poluarea aerului pe lista problemelor cărora trebuie să le facă faţă în 2013. La sfârşitul săptămânii trecute, Beijingul şi alte 30 de oraşe au fost învăluite într-o ceaţă densă, după ce nivelul substanţelor poluante din aer a atins un nivel fără precedent.
După avertizările emise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, presa oficială chineză a avut o abordare diferită de practicile din trecut, adoptând o atitudine mai deschisă. Principalele mijloace de propagandă ale guvernului au rupt tăcerea şi au publicat numeroase articole şi editoriale despre poluarea „sufocantă, murdară şi otrăvitoare“.
Dacă săptămâna trecută un săptămânal chinez era supus cenzurii comuniste, acum în presă se regăsesc nemulţumirile legate de poluare şi de politicile care au contribuit la creşterea acesteia. Sub conducerea lui Hu Jintao, liderii încercau să suprime nemulţumirile populaţiei. Această strategie, însă, nu va funcţiona şi sub domnia noului conducător Xi Jinping, care va trebui să se confrunte cu problemele, pentru a evita o criză mai mare decât un nivel crescut al poluării, comentează „The Washington Post“.
Conducerea statului a afirmat ceea ce era deja evident. Sâmbătă dimineaţă, calitatea aerului din Beijing se afla la un nivel de 755, pe o scară de la 0 la 500, potrivit unei măsurători a particulelor periculoase, a anunţat Ambasada SUA din Beijing. Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA susţine că un nivel de peste 300 este „periculos“. Prin comparaţie, miercuri dimineaţă, în Washington, nivelul poluării aerului ajunsese la 39, potrivit publicaţiei citate.
Până anul trecut, Ambasada SUA, care a înc