Te pufneşte râsul fără să vrei, când cineva cade pe stradă, bătând aerul cu braţele, în încercarea disperată de a se redresa? Poate fi un spectacol amuzant pentru cei care privesc, dar sigur nu şi pentru pentru cei care o păţesc! Deci, ca să nu fii tu, data viitoare, “păţitul”, învaţă cum să ocoleşti capcanele pe care le întind zăpada şi poleiul. Te pufneşte râsul fără să vrei, când cineva cade pe stradă, bătând aerul cu braţele, în încercarea disperată de a se redresa? Poate fi un spectacol amuzant pentru cei care privesc, dar sigur nu şi pentru pentru cei care o păţesc! Deci, ca să nu fii tu, data viitoare, “păţitul”, învaţă cum să ocoleşti capcanele pe care le întind zăpada şi poleiul.
• Flexează genunchii şi târăşte picioarele. Mergi cu genunchii uşor îndoiţi şi cu trunchiul puţin aplecat în faţă - aşa îţi păstrezi echilibrul şi vezi bine pe unde calci. Fă paşi mărunţi, târşâind picioarele. Nu te grăbi şi în nici un caz nu fugi pe gheaţă sau pe zăpadă (chiar dacă nu s-a format polei sub stratul de nea, din cauza umezelii există “şanse” să “îţi fugă” piciorul). Verifică, mai întâi, locul în care vei călca (vezi dacă alunecă sau nu) şi pune toată talpa (mersul pe vârfuri sau pe călcâi te destabilizează puternic!). Caută denivelările de pe traseu: ele “ancorează” talpa, ajutându-te să-ţi menţii echilibrul.
• Mişcă braţele, ca să-ţi păstrezi echilibrul.Atunci când talpa “derapează”, braţele se mişcă automat, restabilind echilibrul. Ca să-şi poată îndeplini rolul, trebuie să le ţii libere, pe lângă corp. Aşa că poartă mănuşi groase, ca să nu fii tentat( ă) să le afunzi în buzunare. Şi încă ceva: evită mănuşile din material mătăsos, care alunecă atunci când te ţii de bara scărilor pe care le cobori.
• Poartă cizme cu talpă striată sau lipeşte-le cu leucoplast.Cea mai bună aderenţă o au tălpile cu striaţii. De asemenea, talpa trebuie să fie joasă, plată ş