Cei care si-au asumat riscuri mai mari in 2012 au fost remunerati consistent. O investitie orientata asupra sectorului financiar de la BVB (Bursa de Valori Bucuresti), reflectand componenta indicelui BET-FI, ar fi adus un castig de 31%, fara costuri de tranzactionare si impozit pe profit.
Conform lui Claudiu Cazacu, analist-sef XTB Romania, plusul net vizibil in cont ar fi ajuns la aproximativ 25% dupa aceste deduceri. Incluzand dividendele, randamentul net ar ajunge la aproximativ 32%.
Astfel, actiunile au fost cele mai profitabile in 2012, lasand mult in urma plasamentele bancare.
Plasamentele pe pietele internationale ar fi fost, la randul lor, o optiune excelenta. O investitie care sa urmeze evolutia indicelui pietei din Turcia ar fi generat profituri remarcabile, de peste 58% (inainte de impozitare). Turcia a beneficiat de o perceptie imbunatatita a investitorilor, accentuata de decizia unei agentii de rating de a o include in categoria tarilor recomandate pentru investitii.
Germania a avut de castigat de pe urma unei economii puternice, ajutata la export de un euro predominant slab. Indicele pietei de capital germane a crescut anul trecut cu 25,3%, un randament consistent pentru o piata matura.
In zona plasamentelor cu un grad sporit de siguranta, depozitele in lei, ajungand si la dobanzi de peste 7,5% in ianuarie anul trecut, ar fi fost cea mai buna idee de economisire. Dobanzile mai mici la euro si dolar fata de cele pentru moneda nationala nu au fost contrabalansate de deprecierea leului, intrucat aceasta a fost temperata de miscarea favorabila a monedei nationale din decembrie. Depozitele in euro ar fi castigat competitia daca performanta leului nu ar fi fost atat de buna pe final de an.
Fondurile mutuale au adus randamente diferite, in functie de activele in care au investit: cele mone