Jucătorii au trântit rapid perechea valutară euro/leu către reperul care a reprezentat un nivel maxim de netrecut timp de trei ani
Cursul de schimb euro/leu s-a mişcat semnificativ în sensul întăririi monedei româneşti de la jumătatea lunii trecute, când se situa la nivelul de 4,50-4,55 lei pentru un euro până la un reper de 4,34 lei pentru euro, un nivel record al ultimelor nouă luni. Mişcarea a părut surprinzătoare pentru piaţă, însă aceasta a coincis şi cu o perioadă de coborâre a costurilor la care se împrumută statul român, indicând o percepţie mai bună pentru economia naţională.
Tendinţa de apreciere a monedei naţionale s-a accelerat de la începutul anului şi a culminat la acest debut de săptămână cu un impuls major. Acesta a fost în măsură să împingă perechea valutară către nivelul de 4,34 lei pentru un euro, reper recunoscut de piaţă la care se activează mulţi jucători. Acest nivel a constituit o rezistenţă de netrecut în calea deprecierii leului timp de trei ani şi observatori din piaţă au afirmat în numeroase rânduri că acesta era şi un prag la care intervenea Banca Naţională a României.
Aprecierea leului din ultimele ore de tranzacţionare a fost pusă de analişti pe seama deciziei JP Morgan de a include titlurile de stat româneşti într-un indice de măsurare a evoluţiei bondurilor din pieţele emergente. Dincolo de această afirmaţie, nu este exclus ca această ştire să fi fost mai degrabă folosită ca pretext pentru o mişcare intrinsecă a pieţei dată de propriile-i repere. Retestarea pragului de 4,34 lei pentru un euro, fostă rezistenţă acum încercată ca suport apare logică din punct de vedere tehnic şi al tatonărilor participanţilor la piaţă.
Dintr-o perspectivă mai largă, trendul multinual de slăbire a leului în raport cu euro rămâne în picioare dincolo de mişcarea din aceste zile. Pentru o validare a întoarcerii pieţei ar fi ne