Cine ar fi crezul că includerea bondurilor româneşti în indexul unei mari bănci de investiţii poate aduce atâtea avantaje României. Ei bine, Trezoreria a reuşit să vândă azi obligaţiuni pe 5 ani de 6 ori mai mute decât şi-a propus, banii venind la cel mai mic cost din istorie – 5,40%. Totodată, după o bună bucată de vreme România a reuşit să se împrumute mai ieftin decât Ungaria, deşi conform ratingului mai bun ar fi trebuit să o facă de mult timp.
După câteva recomandări privind cumpărarea activelor în lei din partea Societe Generale şi RBS, a venit rândul americanilor de JP Morgan şi britanicilor de la Barclays să includă obligaţiunile guvernamentale româneşti în indexul lor privind bondurile din ţările emergente.
Anunţul celor de la JP Morgan şi Barclays a avut un efect peste măsură de pozitiv pentru obligaţiunile româneşti, randamentul scăzând brusc ieri de la circa 6% la 5,5%, concomitent cu aprecierea leului până la cel mai mare nivel din ultimele 12 luni, respectiv până la un curs de 4,32 lei/euro.
Pe acest fond, Ministerul Finanţelor (MFP) a derulat azi o licitaţie cu obligaţiuni pe cinci ani, pentru care anunţase un nivel indicativ de 0,5 miliarde lei. Încurajaţi de creditul acordat de JP Morgan, strănii au luat cu asalt Trezoreria, sumele licitate de bănci şi clienţii lor cumulând circa 4 miliarde lei.
Cu atîta bănet la dispoziţie, MFP a atras 3,11 miliarde lei, de peste şase ori mai mult decât avea în plan. Vestea cea mai bună este că nivelul randamentului mediu la care au fost adjudecaţi aceşti bani a coborât până la cel mai mic nivel din istorie – 5,40%.
Spre comparaţie, bondurile ungureşti pe 5 ani se tranzacţionează în prezent la un randament de 5,92%. Astfel, după mult timp, România ajunge să se împrumute mai ieftin decât Ungaria, cu toate că ar fi fost îndreptăţită să o facă de mai înainte ţinând cont de ratingul mai