Precizarea „Ţigara electronică nu are niciun risc pentru sănătate“ a fost interzisă în materialele promoţionale ale companiilor producătoare. Deocamdată, nu există studii riguroase care să confirme lipsa de riscuri a ţigării electronice asupra fumătorului şi asupra celor din jur.
În Marea Britanie, materialele de pe site-ul companiei Nicolite arătau că ţigara electronică este complet inofensivă. Autoritatea britanică pentru Standardele în Publicitate a realizat o investigaţie a argumentelor oferite de compania Nicolite şi a ajuns la concluzia că reclama este falsă, neexistând studii concludente pentru a demonstra că vaporii inspiraţi şi expiraţi nu prezintă niciun risc pentru sănătatea fumătorului şi a celor din jur. De aceea, reclama a fost interzisă.
În prezent, cercetările în domeniu sunt îndoielnice
Încă din septembrie 2010, Autoritatea Americană pentru Reglementarea Medicamentelor şi Alimentelor (FDA – Food and Drug Administration) a emis o serie de avertismente companiilor producătoare de ţigări electronice cu privire la reclamele nefondate pe care şi le fac. „Se încalcă bunele practici de producţie, prezentând nefondat calitatea de medicament a unor substanţe, precum şi a unor mecanisme de eliberare a unor substanţe farmaceutice“, se arăta într-un raport FDA.
Potrivit specialiştilor, în compoziţia lichidului folosit pentru ţigările electronice se găsesc mai multe substanţe a căror siguranţă nu este pe deplin dovedită: propilen glicolul, tetrametilprazină şi arome.
Reclamele, o problemă şi în România
Ţigările electronice au luat amploare şi la noi în ţară, în ciuda faptului că medicii nu le recomandă ca alternativă la ţigările clasice. De altfel, ei susţin că ţigările electronice nu ne ajută să renunţăm la fumat, fiindcă principala problemă cu care se confruntă majoritatea este dependenţa de gest, care nu se pierde folosind ţ