Printre articolele despre coloniile de romi din România ce "terorizează" Vestul Europei, în presa străină își fac loc timid și știrile despre poveștile de succes ale oamenilor de știință români. Cel mai recent exemplu este un articol publicat de Associated Press despre Adrian Ionescu, profesor de nanoelectronice la Ecole Polytechnique Fédérale din Laussane (EPFL), Elveția. Sursa: http://nanolab.epfl.ch/
Profesorul român a intrat în finala celei mai importante competiții de proiecte științifice din Uniunea Europeană, concurs ce le va oferi celor doi câștigători șansa de a beneficia de o finanțare de aproape un miliard de euro în decurs de 10 ani.
În finală au intrat patru proiecte, coordonate de patru echipe de oameni de știință, iar numele câștigătorilor va fi anunțat, pe 28 ianuarie, de către Comisia Europeană. Inițial, au fost înscrise în competiție 26 de proiecte, dintre care au rămas anul trecut doar șase, iar în finală au ajuns doar patru.
Câștigătorii vor primi, în primă fază, 54 de milioane de euro fiecare din bugetul de cercetare al Uniunii Europene și încă pe atât de la guvernele naționale și din alte surse de finanțare. Iar pentru a fi finanțați în continuare, câștigătorii trebuie să îndeplinească, la finalul primelor 30 de luni de la demararea proiectelor, o serie de criterii impuse de UE.
"Îngerii păzitori", în cărți pentru cel mai bun proiect
Proiectul românului Adrian Ionescu, intitulat "Guardian Angels", are drept scop dezvoltarea unor dispozitive auto-alimentate, ce vor putea fi purtate tot timpul, cu ajutorul cărora oamenii să fie avertizați cu privire la pericolele la care ar putea fi expuși și să li reamintească să facă sport. De asemenea, dispozitivele respective ar putea fi utilizate pentru colectarea unor informații valoroase despre mediul înconjurător și sănătatea celor care le poartă, care le-ar fi de mare folos