Astăzi se împlinesc 13 de ani de la moartea lui Ion Raţiu (6 iunie 1917- 17 ianuarie 2000), personalitate marcantă a vieţii politice româneşti de după 1989.
În fiecare an, în 17 ianuarie onoram memoria lui Ion Raţiu care a revenit în Romania, dupa 50 de ani petrecuţi în exil, şi a luptat şi sustinut democraţia românească. Ion Raţiu a scris în Notele Zilnice speranţele, gândurile şi comentariile sale, aceste pagini ne inspiră în fiecare zi, programele, proiectele şi activităţile noastre celebrează lăsământul său, transmit la rândul lor, reprezentanţii Centrului Raţiu pentru Democraţie.
"În 17 ianuarie oferim tuturor celor interesaţi un set complet al Notelor Zilnice. Invităm toate persoanele interesate să ne scrie la adresa office@ratiudemocracycenter.org (cheltuielile de expediţie nu sunt incluse), ne bucurăm dacă alegeţi să împărtăşiţi cu noi, prin email, propriile amintiri cu sau despre Ion Raţiu" mai spun cei de la CRD.
Ion Raţiu, membru eminent al cunoscutei familii Raţiu a fost fiul avocatului Dr. Augustin Raţiu din Turda, care la rândul său era fiul protopopului greco-catolic al Turzii, preotul Nicolae Raţiu (decedat în 1933). Mama sa, Eugenia Raţiu, a fost fiica lui Ion Codru-Drăguşanu.
Între 1940 şi 1990 a locuit în Regatul Unit, unde a înfiinţat (în 1979, împreună cu soţia sa, Elisabeth) şi finanţat Fundaţia Raţiu. De asemenea, a fondat în 1984 Uniunea Mondială a Românilor Liberi.
După repatriere, în ianuarie 1990, a ajutat la refacerea PNŢ alături de Corneliu Coposu, devenind vicepreşedinte al PNŢCD. A candidat la funcţia de preşedinte al României la alegerile din 1990 unde a obţinut 4,29 % din voturi şi s-a plasat pe locul 3. A fost ales deputat de Cluj din partea PNŢCD la alegerile din 20 mai 1990, respectiv la cele din 1992. În 1996 a fost ales deputat de Arad, tot din partea PNŢCD.
În 1991 a înfiinţat ziar