Aproximativ 50.000 de români şi bulgari vor veni în Marea Britanie anual, după anularea restricţiilor impuse României şi Bulgariei, anul viitor, sugerează „Migration Watch”.
Centrul britanic de reflecţie prevede acest nivel anual de imigranţi în primii cinci ani după anularea restricţiilor, avertizând asupra unor „consecinţe semnificative” asupra locuinţelor şi locurilor de muncă, potrivit BBC.
Cetăţeni din ambele state UE vor beneficia de libertatea de a circula în cadrul Uniunii începând din 2014.
Miniştrii britanici afirmă că un calcul în acest sens este dificil, iar ministerul de Interne a anunţat că lucrează la măsuri destinate reducerii imigraţiei.
Premierul David Cameron a declarat anterior că detaliile unor asemenea estimări „nu sunt încă” disponibile, iar ministrul pentru Comunităţi şi Administraţie Locală Eric Pickles a avertizat că un „aflux” de români şi bulgari, după deschiderea pieţei muncii în decembrie 2013, ar putea amplifica problemele cu locuinţele, existente deja în ţară, în special, în Londra, unde trăiesc deja mulţi imigranţi.
Ministerul britanic de Interne a anunţat că vrea să reducă numărul imigranţilor de la „sute de mii” la „zeci de mii” până la sfârşitul acestei legislaturi. Începând de anul viitor, românii şi bulgarii, ca orice alţi cetăţeni UE, obţin acces nerestricţionat pe piaţa muncii din Mare Britanie, unde, în prezent, au nevoie de o autorizaţie înainte de a fi angajaţi.
„Migration Watch”, care susţine un control mai puternic asupra migrării, precizează că studiul sugerează că estimările ar putea să fie considerabil mai mari în cazul în care cei aproape un milion de rezidenţi români din Spania şi Italia s-ar muta în M.Britanie.
Potrivit centrului de reflecţie, Germania şi Olanda sunt „destinaţii posibile” pentru imigranţi români şi bulgari, din cauza faptului că ratele şomajului în rândul tin