Prima mostra de roca colectata de pe Marte de robotul Curiosity are niste striatii ce nu pot fi puse de oamenii de stiinta decat pe seama faptului ca la un moment dat pe Planeta Rosie a existat apa, care a erodat suprafata acesteia.
Oameni de stiinta din cadrul NASA au anuntat ca roca a fost colectata din craterul Gale, in zona cunoscuta sub numele de Yellowknife Bay, unde se gasesc mai multe materiale ce nu ar fi fi putut sa se formeze in absenta apei, relateaza National Geographic.
Conducatorul proiectului, John Grotzinger, de la Institutul de Tehnologie California, din Pasadena, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca zona este un adevarat "jackpot", fiind intesata de roci cu striatii, ce vorbesc despre prezenta apei.
Regiunea de unde a fost recoltata mostra de sol se afla la circa un kilometru de locul de aterizare a roverului pe Marte. Desi oamenii de stiinta erau mai interesati de muntele Sharp, va mai dura cateva luni pana ce acesta va fi analizat, datorita abundentei de informatii ce trebuie analizate in prezent.
Luna aceasta roverul va fora in cinci locuri, fiind facute gauri de 5 centimetri in roci, pudra rezultata urmand sa fie analizata in laboratoarele cu care este dotat Curiosity.
Ca pe desertica Marte exista candva o cantitate semnificativa de apa la suprafata este, in prezent, o teorie general acceptata, insa fiecare noua dovada, fiecare informatie referitoare la "cand" si "unde" este de o semnificatie majora. Prezenta apei la suprafata planetei in diferite forme nu face decat sa vina in sprijinul ideii ca, la un moment dat, Marte era locuibila.
Deja cei implicati in misiune au stabilit ca un rau curgea pe langa zona cercetata in prezent.
In plus, mineralele depistate de Curiosity, ce nu ar fi putut exista in absenta apei, intaresc ipoteza prezentei acesteia pe