„Reţeta“ şi „ingredientele“ Universului ar putea fi descoperite chiar în Salina Slănic, cea mai mare salină din Europa. Investiţia în proiect ar fi una uriaşă
De peste 5 ani, fizicienii de la Universitatea Bucureşti sunt parteneri, împreună cu cercetători din alte şase ţări din Europa şi 43 de centre universitare într-un mega-proiect, numit „LAGUNA“ (un acronim pentru „Large Apparatus studying Grand Unification and Neutrino Astrophysics“).
Proiectul îşi propune demonstrarea teoriilor privitoare la apariţia Universului, prin experimente şi cercetări desfăşurate de cele mai strălucite minţi de fizicieni din Europa. Pentru aceasta, însă, pentru început, este nevoie de construcţia a trei mega-detectoare, dar şi a unor sisteme de măsurare de mare sensibilitate, în locuri care nu au fost stabilite încă.
Un astfel de loc poate fi Salina Slănic, iar România îşi va depune în luna februarie candidatura, la Hamburg, pentru câştigarea unui proiect prin care cel puţin unul dintre megadetectoarele din proiect să fie amplasat în subsolul oraşului din Prahova.
Cele trei megadetectoare sunt, de fapt, bazine imense, umplute fie cu argon lichid, fie cu petrol, cu capacităţi de la 50.000 până la 100.000 de tone. Spaţiul mare excavat în Salina Slănic ar putea fi un argument decisiv în amplasarea unui astfel de megadetector în subteran. De asemenea, salina este foarte „curată“ din punct de vedere radioactiv, fapt demonstrat de numeroasele cercetări care se desfăşoară la Slănic din 2008, într-un mini-laborator.
Un rezultat cert va fi dat de UE cel mai târziu în 2014
În competiţie sunt, însă, şi laboratoare subterane din Anglia, Franţa, Spania, Italia, Polonia şi Finlanda, această ultimă ţară fiind declarată câştigătoare iniţială a proiectului. S-a retras, însă, din cauza costurilor enorme ale investiţiei.
În februarie, ţările participante îş