Scris de Călin Corpaş - Într-o discordie generală, se caută, totuşi, soluţia de urgenţă pentru salvarea lacului cu nuferi din Baile 1 Mai.
Şedinţă pompieristică, cu accente patetice, pe alocuri, miercuri dimineaţă, la Prefectură. Subiectul: situaţia dramatică în care a ajuns rezervaţia naturală Pârâul Peţa, din Baile 1 Mai. Mai cu seamă lacul cu nuferi Ochiul Mare.
Prefectul Claudiu Pop i-a convocat pe toţi cei implicaţi, direct sau indirect, pentru a se găsi o soluţie ca acel lac să nu dispară cu totul. Şedinţa a scos la iveală, în fapt, o discordie în idei şi propuneri. Prefectul şi-a ieşit din fire în mai multe rânduri, nemulţumit că specialiştii nu se pot pune de acord asupra unei soluţii menite să salveze lacul. Chiar dacă, o dată folosită o soluţie sau alta, rezervaţia nu ar mai fi una naturală, ci artificial-naturală, cum s-a exprimat chiar Pop.Muzografi vs. restul lumii!
După discuţii de peste două ore, prefectul le-a cerut reprezentanţilor Muzeului Ţării Crişurilor – custode al rezervaţiei – să centralizeze propunerile până luni şi să propună o soluţie. Soluţie care deocamdată se întrevede greu, dată fiind diferenţa de opinii constatată.
Reprezentantul Agenţiei Naturale pentru Resurse Minerale (ANRM), Radu Miron, a reluat teza conform căreia de vină pentru secarea lacului este natura. Pentru Miron, abia în plan secundar intervine şi mâna omului. Atitudinea sa nu e una întâmplătoare, Miron fiind omul care dă autorizaţii pentru foraje de apă rece şi termală în Bihor. Profesorul universitar Vasile Şoldea l-a atenţionat pe omul care dă licenţe pentru foraje că „rata de înnoire a apei este de 30 de ani”. Mesajul profesorului pentru Miron era că seceta nu poate afecta izvorul geotermal într-un timp atât de scurt. Imediat, Miron a încercat s-o întoarcă, spunând oarecum încurcat că şi el se referă la secetele de acum 30 de ani… Aceasta după ce as