Istoricul Dumitru Agache a descoperit recent că munca sa din anii ‘80, când a publicat tomuri întregi de izvoare medievale, a fost preluată în proporţie covârşitoare, fără a-l cita, de patru colegi mai tineri. Toţi fac parte din prestigiosul Institut “A.D. Xenopol”, subordonat Academiei Române.
Patru membri ai Institului de Istorie “A. D. Xenopol”, unitate subordonată Academiei Române, sunt acuzaţi de un fost coleg că au copiat trei sferturi din opera sa, la care a lucrat cinci ani de zile. Scandalul a incendiat atmosfera în lumea academică, neobişnuită cu plagiate la un asemenea nivel.
Medievalistul Dumitru Agache, fost membru al institului, pentru că între timp s-a pensionat, i-a dat în judecată pe istoricii Petronel Zahariuc, Silviu Văcaru, Marius Chelcu şI Ionela Chelcu, acuzându-i că “i-au furat 75-80%” din lucrările sale mai vechi, editate între 1983 şi 1988.
Cei patru cercetători, dintre care Petronel Zahariuc este chiar şeful Catedrei de Istorie Medievală din cadrul Universităţii “Al.I. Cuza” din Iaşi, au publicat în 2004 o lucrare monumentală în cadrul colecţiei naţionale de izvoare medievale “Documenta Romaniae Historica”. Medievalistul Dumitru Agache a descoperit recent că volumele XXVII şI XXVIII preiau în mare parte informaţiile pe care el le publicase în anii 80, fără a-l cita nici măcar o singură dată.
“Pârâţii şi-au arogat calitatea exclusivă de autori ale respectivelor tomuri, subrogându-se muncii noastre de cinci ani şi însuşindu-şi 2/3 din opera preexistentă, semnând numele lor. Au comis o manoperă illegală, un delict civil, un grav abuz de drept, ceea ce din punct al dreptului proprietăţii intelectuale reprezintă o fraudă, un furt intelectual, un plagiat”, a scris istoricul Dumitru Agache în plângerea depusă la Tribunal.
La opera publicată anterior de Agache au mai lucrat trei cercetători, din