Epidemia de gripă care a ucis 19 persoane în Statele Unite şi care a cuprins si vestul Europei ar putea ajunge şi în România, la începutul lunii februarie.
Deja s-a înregistrat un deces din cauza gripei, la Bistriţa. Specialiştii spun că nu e de glumit cu această boală şi îi sfătuiesc pe clujeni să se vaccineze, să fie atenţi la alimentaţie şi să evite spaţiile foarte agglomerate.
Specialiştii se aşteaptă ca epidemia să ajungă şi în România. La Bistriţa-Năsăud o femeie de 55 de ani a murit din cauza gripei sezoniere în urmă cu doar câteva zile.
"Având în cedere ameninţarea dinspre Vest, eu zic că gripa va ajunge şi în România. Am avut o crestere de viroze în ultima perioadă la nivelul cabinetului asa ca ne aşteptăm şi la un val de gripă", spune medicul de familie Emiliana Costiug.
Clujenii intervievati de reporterii REALITATEA TV Cluj spun însă că preferă să nu se vaccineze. Vezi ce spun câţiva dintre aceştia, în materialul video
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică atrag atenţia că prima regulă de prevenire a gripei este vaccinarea antigripală.
"De obicei virusul gripal începe să-şi facă prezenţa din luna ianuarie", spune directorul adjunct al DSP Cluj, Mihai Moisescu. "Eu fac apel la populaţie să se prezinte fără panică la medicul de familie şi să facă aceast vaccin antigripal, care o bună masură de profilaxie".
Medicii ne sfatuiesc să mâncăm cât mai sănătos şi să respectăm regulile de igienă cât mai mult posibil .
"Le recomandăm pe cât posibil supraaglomeraţiile, să aibă grijă cu programul de odihnă, să consume multe lichide, fructe, legume, alcoolul, cafeaua să fie evitate pe cât posibil, cure de echinaceea şi vitamina ca sa creasca imunitatea", spune medicul de familie Emiliana Costiug.
Până în prezent, la Cluj, din cele 26.000 de doze de vaccin antigripal primite doar 10000 au fost administrate iar alte