Cei peste 2.000 de copii care frecventează Palatul Copiilor ar putea rămâne fără material didactic şi fără microbuz, după ce instituţia s-a trezit că este executată silit tocmai de firma care ar fi trebuit să reabiliteze şi să modernizeze clădirea.
Situaţia este cu atât mai bizară cu cât firma care se ocupa de lucrările de reabilitare ale palatului, SC Impex Romcatel SA Iaşi, a câştigat în instanţă suma de 160.000, bani care reprezintă penalităţi de întârziere la plata. Am spus că este bizară, deoarece fosta casă Mavrocordat arată ca după război, deşi ar fi trebuit să fie modernizată încă din vara anului trecut.
Practic, războiul dintre firma constructoare şi conducerea instituţiei de învăţământ a început în 2010, atunci când societatea a intentat proces pentru aceste penalităţi, deşi lucrările începuseră de câteva luni, iar finanţarea venea de la Ministerul Culturii.
„Ca şi cum nu era de ajuns, administratorul acestei firme a acţionat în instanţă în repetate rânduri Palatul Copiilor pentru facturi inexistente, neînregistrate în contabilitate şi fără situaţie de lucrări semnată de dirigintele de şantier, în intenţia de a şicana şi de a opri procesul firesc de iniţiere a unei noi licitaţii“, a declarat Mirela Nistoroschi, directorul Palatului.
Aceste procese au fost câştigate de Palatul Copiilor, dar, paradoxal, firma a pus în executare silită hotărârea judecătorească privind plata penalităţilor, singurul ei câştig în tot acest război.
Palatul, reprezentat în instanţă de părintele unui copil
Sătui de condiţiile în care sunt nevoiţi să înveţe copiii lor, unii părinţi au luat şi ei atitudine. Aşa se face că, mama unui copil care este avocat de meserie, s-a decis să apere benevol interesele conducerii Palatului. În acest moment, instituţia de învăţământ a acţionat, la rîndu-i, firma constructoare în instanţă acuzând-o pe administrato