Trebuie sa va spun din start ca acest articol este scris de un antreprenor, care are in familie 4 tipuri de business: SRL, II (intreprindere individuala), ferma agricola , investitii pe piata de capital. Ele produc banii din care traim, decent… fara a fi bogati, dar nici cu probleme financiare, (altele decat cele normale in micile afaceri)…nu suntem nicicare salariati la stat, si doar unul dintre noi (cel mai tanar, evident) are, pe langa firma, si un job. Altfel spus sunt un “adrisant” clar, care oricum va fi atins la punga, intr-un fel sau altul, de introducerea unui impozit forfetar, care poate sa produca efecte bune ..sau rele, depinde de modul de abordare si aplicare. Si nu ma refer doar la buzunarul propriu.
Asa ca ma consider indreptatit sa-mi “dau cu parerea”.
Impozitul forfetar…o noutate, sau o alta Marie? La prima vedere, mergand pe logica simplista..”standard” sa-i spunem, e ceva “fumat” in diferite variante:
1.impozitul pe venit, daca ai 1-9 angajati si venituri sub 100.000 euro..acea optiune de impozitare a IMM-urilor, cu 3% pe vanzari (veniturile la firmele mici sunt in cea mai mare parte din exploatare , cifra de afaceri .. nu sunt identice cu veniturile totale din CPP, simplific putin) si nu cu 16% pe profit. Nu este valabila pentru fermieri sau persoane fizice, sau platitorii de TVA.
2.impozitul Pogea..sau impozitul minim(ramane valabil 16%, dar se introduce un prag minim obligatoriu, nu mai poti fi pe zero sau pe minus), functie tot de cifra de afaceri..dar in trepte si nu proportional.
3. impozitul in baza normei de venit, aferenta unor coduri CAEN-uri, care pot sa opteze pentru un impozit fix (dar care se poate modifica de la un an la altul..ba chiar de la un trimestru la altul), idiferent de venituri.
Sa le luam pe rand.
1. Este avantajos pentru o firma sa opteze pentru impozitarea pe venit doar atunci cand