Proiectul de buget al Sibiului, pe 2013, ce va fi publicat spre consultare în zilele următoare, este mai mare cu 20 la sută faţă de cel de anul trecut, diferenţa fiind dată de reîntregirea salariilor profesorilor şi de drepturile salariale câştigate de aceştia în instanţă.
„Aparent este cu peste 20 la sută mai mare decât cel din anul trcut. Nu este vorba de o creştere substanţială din păcate la capitolele care ţin de dezvoltare, ci se datorează în bună măsură unor cheltuieli cu salariile dascălilor. (…) La capitolul salarii ale cadrelor didactice avem o solicitare mai mare fiindcă aceşti oameni care au fost hărţuiţi de mai toate guvernele din ultimii ani au câştigat diferite drepturi în instanţă, iar în proiectul nostru de buget am inclus aceste sume solicitate de şcoli”, a declarat, joi, primarul Klaus Iohannis.
Potrivit acestuia, datorită metodologiei impuse de ministerul finanţelor, nu se poate construi un buget pe venituri proprii mai mari decât cele de anul trecut, deşi municipalitatea previzionează că acestea vor fi.
„Având în vedere metodologia după care trebuie să construim bugetul, care este după mine una inutil de complicată, etatistă şi nerealistă, metodologie obligatorie elaborată de ministerul Finanţelor şi completată în fiecare an cu multe acte normative, care după informaţiile mele nu au făcut încă ţara să meargă mai bine, nu ne-a permis să dezvoltăm bugetul aşa cum am crezut că trebuie. Există aici limitări cu totul artificiale care ne obligă, cel puţin la începutul anului, să facem bugetul într-un anumit fel. De exemplu, noi avem la venituri proprii pe 2012 o realizare de peste 100 la sută, am depăşit ce ne-am propus, în termeni reali. Dacă se aplică toate formulele obligatorii date de minister, ajungem undeva la 95 la sută. Ori aceleaşi norme ne obligă că dacă nu avem în doi ani consecutiv 97 la sută d