* un hectar extravilan la Vărsătura este evaluat acum la 12.000 lei, comparativ cu 6.000 lei/ha în ianuarie 2012
Încheiem astăzi seria materialelor de prezentare a preţurilor informative minime în funcţie de care se fac actele notariale pentru bunurile imobile din municipiul şi judeţul nostru cu tabelele cuprinzând cotaţiile pentru terenuri extravilane.
Aşa cum a explicat deputatul PNL Vasile Varga, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), în comparaţie cu preţurile de listă din ianuarie 2012, actualele cotaţii sunt duble.
De exemplu, dacă un hectar de extravilan la Chiscani era cotat anul trecut la 6.000 lei, acum este de 12.000 lei, la fel ca şi în cazul terenurilor extravilane de la Vărsătura sau Cazasu. Tot o dublare se observă şi în cazul terenurilor extravilane de pe raza comunelor Tichileşti, Traian, Tudor Vladimirescu şi Vădeni, care acum sunt cotate la 10.000 lei/ha.
Dacă ne uităm peste preţurile de listă estimate pentru suprafeţele extravilane situate în circumscripţia Făurei, se poate observa că un hectar de pământ la Făurei şi Ianca este la 8.000 lei, faţă de numai 4.500 lei/ha la momentul ianuarie 2012. La fel ca şi în cazul celor de pe razele unităţilor administrativ teritoriale Însurăţei şi Bărăganu, care acum sunt cotate tot la 8.000 lei/ha.
Potrivit Codului Fiscal, Camerele notarilor publici îşi actualizează, de obicei o dată pe an, chiar în luna ianuarie, expertizele privind valoarea de circulaţie a bunurilor imobile care vor fi comunicate la direcţiile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice. Astfel, la solicitarea Camerei Notarilor Publici, Corpul Experţilor Tehnici din România a reactualizat preţurile de referinţă pentru imobile ce pot face obiectul unor contracte de vânzare-cumpărare, preţuri în funcţie de care vor fi încasate taxele notariale