Am prezentat cazul masacrării copacilor de pe strada Zizinului. A venit și o reacție oficială din partea Primăriei, via Bună Ziua Brașov:
Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, a declarat că perioada în care se toaletează pomii este 15 noiembrie – 15 martie, respectiv până atunci când pomii încep să înmugurească: „Firma care prestează acest serviciu este specializată în acest domeniu. Fiecare pom se toaletează în funcţie de specie şi în anumite condiţii şi nu putem vorbi de o mutilare a arborilor din oraş. Le garantăm braşovenilor că toaletările se fac după toate regulile tocmai pentru ca pomii să nu se usuce”.
Pentru că nu toți ne dăm specialiști, am căutat să aflăm de la cei care chiar se pricep în domeniu. Astfel, cităm din cartea prof. univ. dr. Ana-Felicia Iliescu – Cultura arborilor si arbustilor ornamentali: “Retezarea anuala a coroanelor unor arbori (salcami, castani, artari), pastrandu-se doar trunchiul si partile bazale ale ramurilor inferioare, este o practica nejustificata, deosebit de pagubitoare, epuizand treptat capacitatea de refacere a coroanei si scurtand viata arborilor”.
In Brașov, toti arborii sunt taiati asa. Si daca salcamul si artarul au o putere mare de regenerare, acesta asta nu este si cazul altor specii, in consecinta ceilalți copaci sunt si mai amenintati de aceste taieri severe.
Pe cale de consecință, specialiștii ăia de la Purline sunt doar niște mânuitori de drujbe, care habar nu au ce cracă trebuie tăiată și care nu, pentru că acest lucru presupune „toaletarea copacilor“.
Mai mult, în cazul cireșului (dar și al piersicului și al vișinului), toaletarea (nu ciopârțirea pomului, cum au făcut-o „deștepții“ angajați de Primărie) se face vara după recoltare) și are ca scop următoarele:
Pe cale de consecință, ar fi indicat din partea Primăriei Brașov să își ceară scuze pentru tâmpeniile pe