Statele din zona euro ar trebui să adopte un nivel comun pentru salariul minim, întrucât ar atrage sprijinul angajaţilor din uniunea monetară în contextul măsurilor de austeritate adoptate pentru depăşirea crizei.
Discuţii fără concretizare
Jean-Claude Juncker, premier al Luxemburgului şi şef al Eurogroup, a declarat, recent, în Parlamentul European, că este nevoie de o bază a drepturilor sociale pentru angajaţi, drepturi sociale minime, inclusiv un salariu minim obligatoriu în statele zonei euro.Altfel, estimează acesta, U.E. va pierde susţinerea clasei muncitoare. Acesta mai spune că zona euro a depăşit, probabil, cea mai dificilă perioadă a crizei datoriilor, declanşată în Grecia în urmă cu trei ani.
Însă, conform unor reprezentanţi ai Parlamentului European, impunerea unui salariu european minim creează probleme la nivelul spaţiului european tocmai din cauza diferenţelor salariale mari dintre statele membre. Astfel, în Europa, salariul minim lunar variază de la 1.641 de euro, în Luxemburg, la 148 de euro, în Bulgaria.
Comisia Parlamentului European a luat şi anul trecut în discuţie, de mai multe ori, posibilitatea ca garantarea unui venit salarial minim la nivel european să contribuie în mod substanţial la lupta împotriva sărăciei. Grupuri de stânga din Parlamentul European, cum ar fi Grupul Confederal al Stângii Unite Europene sau Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, consideră că, în condiţiile în care criza va spori sărăcia, venitul salarial minim poate deveni un instrument pentru a-i apăra pe cei mai expuşi.
Potrivit datelor prezentate de către parlamentarii din aceste grupuri politice, în momentul de faţă în Europa există peste 20 de milioane de lucrători care nu au un venit necesar pentru asigurarea unor standarde acceptabile de trai. În acest sens, s-a adus în discuţie şi faptul că 1