Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că obligativitatea ca educatoarele şi învăţătoarele să aibă diplomă de licenţă este greşită, mai ales că liceele pedagogice erau licee de elită şi sistemul funcţiona pe vremuri. Potrivit acestuia, dacă tot sunt obligaţi să aibă studii superioare, ca în alte ţări europene, atunci educatoarele şi învăţătoarele ar trebui să aibă şi salarii de 2.500 de euro.
„Eu sunt dascăl, fost inspector general, dar de mulţi ani nu mai am un contact nemijlocit cu sistemul şi pot să spun doar aproximativ. Această chestiune nu e nouă deloc şi cred că în Sibiu nu mai există niciun educator sau învăţător care nu şi-a completat studiile pentri a deveni institutor. Nu mi se pare o chestiune nouă. Dar dacă legea învăţământului aşa prevede, că toată lumea trebuie să aibă studii superioare, masterat, doctorat, post doctorat şi alte lucruri pentru a educa copii la grădiniţă, asta este. (…) Abordarea mi se pare în ansamblu greşită”, a declarat, joi, Klaus Iohannis.
Potrivit acestuia, liceele pedagogice funcţionau foarte bine pe vremuri şi nu înţelege de ce acest sistem a fost schimbat. Faptul că educatorii şi învăţătorii au fost nevoiţi să urmeze şi studii superioare, pentru că aşa se întâmplă în alte ţări europene „nu este argument suficient de puternic”, întrucât acolo un învăţător cu studii superioare câştigă şi 2.500 de euro pe lună, lucru care aici nu se întâmplă.
„Am făcut atâtea reforme în învăţământ în ultimii ani încât aproape nimeni cred că nu mai ştie ce şi cum e pe acolo. Aceasta este problema cea mai mare. Ca şi în multe alte domenii, şi în educaţie, inadecvarea la realităţile româneşti este problema cea mai mare. Eu nu am fost nici educator, nici învăţător, dar am avut în România un corp de educatori şi învăţători buni. Acum i-am pus pe toţi pe drumuri şi au făcut studii peste studii, fără